JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZOLÁS JÓTÉKONY HATÁSAI

JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZOLÁS JÓTÉKONY HATÁSAI


1. FOKOZOTT KREATIVITÁS A festés és a rajzolás nyilvánvalóan kihasználja a fantáziánkat. Az élénk képek házakról, emberekről és helyekről, de akár érzelmekről, és az absztrakt művészi képek magukkal vonják, hogy az embernek művészi képességeit használnia kelljen. Ezek a tevékenységek jótékony szerepet játszanak az agy fejlődésében. A jobb agyféltekét erősebben használó emberek, és művészi hajlamú emberek számára a festés és a rajzolás egészséges egy már megnyilvánuló módja a kreatív készségek fejlesztésének. De a bal agyfélteke domináns, elemző típusú emberek is serkenthetik kreativitásukat és fejleszthetik azt rajzolással.

2. MEMÓRIA SERKENTÉSE Másrészt a festés és rajzolás egészségügyi előnyeit azok is élvezik, akik olyan betegségekben szenvednek, mint például az Alzheimer-kór. Bár problémáik lehetnek a memóriájukkal, a festés és a rajzolás lehetővé tétele segíthet felidézni az emlékezési készségeiket. Ahogy képzelőerővel és gondolkodással élesítik elméjüket, betegségeik kevésbé bonyolult körülményeit tapasztalhatják meg. Így állapotuk ellenére is sok tevékenységet gondfeledten élvezhetnek az életükben.

3. KOMMUNIKÁCIÓS KÉSZSÉGEK FEJLŐDÉSE A festés és rajzolás egészségügyi előnyeinek hosszú listájának egy másik pontja a másokkal való kommunikáció javításának lehetősége. Mivel a művészet magában foglalja a belső gondolatok és érzések kifejezését, mindezeket a leírhatatlan érzelmeket kivetítheti festményeken és rajzokon keresztül. Ha a művészetet arra használják, hogy megszabaduljanak a személyes korlátoktól, az egyének felülmúlhatják gyengeségeiket.

4. PROBLÉMAMEGOLDÁSI KÉSZSÉGEK FEJLŐDÉSE Ezen előnyök mellett az embereket meglepheti, hogy a festészet és a rajz a kritikai gondolkodás és a problémamegoldás fejlődését is ösztönözheti. Valójában a festés és rajzolás lehetővé teszi az egyén számára, hogy felismerje, hogy egyetlen problémára több megoldás is lehet. Ahogy felfedezik, milyen alkotásokat tudnak előállítani egy üres vázlatfüzetből, fejlesztik a dobozon kívüli gondolkodás technikáját. A festés és a rajz tágítaná a látókörüket a különféle helyzetekben. Tulajdonképpen kreatívan és nagyon hatékonyan tudnának megoldani különféle feladatokat.

5. STRESSZMENTESÍTÉS A festés és rajzolás legnagyobb egészségügyi előnyei talán az egyének érzelmi vonatkozásaiban rejlenek. Egyrészt sokan használják a művészetet a stressz oldására. A mai stresszes élet nyomása nagyon fárasztó lehet. A festés és rajzolás segít, hogy kipihenjük magukat az élet megerőltető követelményei alól. Képesek legyünk megszabadulni a felgyülemlett stressztől, ha ezeket szín és rajz formájában felszabadítjuk. Ahogy átmenetileg kiléphetünk a félelmek és aggodalmak világából, belépünk a szórakozás és az izgalom világába.

6. TÖBB POZITÍV ÉRZELEM Ezen túlmenően ezeknek a festményeknek és rajzoknak a létrehozása nyilvánvalóan csökkentené a negatív érzelmeket az egyénben. Ezt felváltanák a pozitív gondolatok és érzések, mint például a színek és a rajzok. Természetesen, ahogy az ember fejleszti festői és rajzi készségeit, ezek nagyon jó eredményeket hoznának. Emiatt az egyén jó érzéssel töltheti el képességeit. Ezek a tevékenységek növelnék önbecsülését, és arra ösztönöznék, hogy higgyen abban, amit meg tud tenni. A festés és rajzolás ezen egészségügyi előnyei révén az egyénben optimizmus alakulhat ki, és boldogabbnak érezheti magát a festés és rajzolás során. A test és az elme ellazulásával az ember jobban tud működni.

7. A REJTETT ÉRZELMEK FELSZABADÍTÁSA Továbbá, amikor az ember kiönti érzelmeit a művészeten keresztül, arra koncentrál, hogy felszabadítsa ezeket a rejtett érzelmeket. Valójában a fizikai fájdalom el is tűnhet, ha az ember mélyen belemerül festményeibe és rajzaiba. A kutatás ezt az állapotot „alfának” nevezte; ez azt jelenti, hogy az ember agyának egy része tudatosan végez tevékenységeket, miközben a tudattalan része is kifejeződik. Ilyen állapotot más tevékenységek során is elérhetünk, mint például az ima, a zene és a meditáció. Ez az állapot energiát szabadít fel, és újjáéleszti az egyént. Erőt nyerne a gyógyulás ezen különleges formájában. Valójában a gyógyulási folyamat gyorsabb és hatékonyabb lehet. Ezen előnyök ismeretében nem meglepő, ha tudjuk, hogy a festés és a rajzolás erősen ajánlott a fájdalmas események, például a háború és a bántalmazás (pl. nemi erőszak) utáni felépüléshez. Valójában sok terapeuta felveszi ezeket a tevékenységeket páciensei menetrendjébe. Bátorítanák pácienseiket, hogy engedjék szabadon érzéseiket. Mivel az egyén biztonságos környezetet tud találni érzelmei közvetítésére, a festés és a rajzolás egészségügyi előnyei maximalizálhatók, hogy elősegítsék ennek az egyénnek a felépülését. Elmerülne a megtisztulás világában minden keserű eseménytől, ami megtörténhetett vele. Stresszszintje és érzelmi szorongása csillapodik, ezáltal lehetővé teszi számára, hogy jobban működjön, és visszatérjen szokásos munkájához. A festés és rajzolás révén számos terápia vált sikeressé. A család és a hozzátartozók további támogatásával a páciensek képesek elérni a belső békét és elzárkózni korábbi tapasztalataikból.

8. AZ ÉRZELMI INTELLIGENCIA NÖVELÉSE Tekintettel a festés és rajzolás különféle egészségügyi előnyeire, egyértelmű, hogy ezek a tevékenységek az egyén érzelmi intelligenciájának növekedését okozhatják. Ha lehetővé teszi az érzelmek átáramlását a művészeten keresztül, az ember jobban megragadhatja különböző érzéseit. Kísérletezni lehet az öröm, a béke, a szeretet és a boldogság érzésével ezeknek a feladatoknak a végrehajtása során. A személyiség és az érzelmi stabilitás javulása révén a festés és a rajzolás nem egyetlen egyénnek, hanem még a körülötte lévőknek is előnyös. Az az egyén, aki művészettel foglalkozik, felvidíthatja mások napjait, és segíthet nekik megbirkózni az esetleges nehézségekkel. Mivel a festés és rajzolás egészségügyi előnyei nyilvánvalóak az ember mentális tevékenységében, ezek a tevékenységek az érzékszervek fejlődését is elősegíthetik. Ismerve az agy szerepét a test által végrehajtandó cselekvésekre utasító üzenetek továbbításában, ennek az integrált szervnek a stimulálása létfontosságú az általa irányított szervek javításához. Így a festészettel és rajzolással foglalkozó egyén sok pozitív változást tapasztalhat meg a világra való reagálásában és felfogásában.

9. MOBILITÁS, FINOM MOTOROS KÉSZSÉGEK FEJLŐDÉSE Egyrészt a művészet jobb mozgást tesz lehetővé az ember számára. Mivel az egyénnek ecsetet vagy ceruzát kell használnia műalkotásainak elkészítéséhez, hatékonyabb kézmozdulatokat fejleszt. Az agyi tevékenység javítása révén az agyból hatékonyan lehet jeleket küldeni a motoros neuronoknak, amelyek végrehajtanák a konkrét műveletet, amelyet végre kell hajtani. Ennek eredményeként a finom motoros készségek fejlődnének.

10. MEGFIGYELŐ KÉSZSÉG A festészet és rajzolás egészségügyi előnyeinek listáját tovább növeli, hogy az ember jobban oda tud figyelni környezete részleteire. Mivel művészi tevékenység során sok szerepe van a fénynek, a sötétségnek, a színeknek, az árnyékolásnak, jobban oda tudunk figyelni a finomabb részletekre. Szemünk gyakorlottá válik, hogy bonyolult mintákat és formákat keressen, amelyeket a múltban figyelmen kívül hagytunk. Így, ahogy az agy hagyja javítani a koncentrációt, az egyén láthatja és értékelheti a fellelhető legapróbb részleteket is.

KONKLUZIÓ Tekintettel a festés és rajzolás különféle egészségügyi előnyeire, nyilvánvaló, hogy ezek a tevékenységek nagyon hasznosak lehetnek jólétünk elősegítésében. A mentális és érzelmi képességek fejlesztése mellett az egyén jobb érzékszervi és motoros készségeket is élvezhet a folyamatos festés és rajzolás révén. Mivel festéssel és rajzolással bárki foglalkozhat, ezeket a tevékenységeket mindenképpen érdemes kipróbálni; akár még gyerekként belefogni, vagy már felnőttként egy kis szabadságot megengedve magunknak, felemelni egy ecsetet vagy ceruzát, és elkezdeni festeni vagy rajzolni.

www.beatrixartstudio.com/szolgáltatások